caruso_20160423_0137
Συνταγές

Σαλάτα οσπρίων – μεζέδες μπύρας για τρεις Μοναστηριακές μπύρες

Αναρτήθηκε στις: Ιούνιος 10, 2016 at 6:30 μμ by / No Comments

Δεν μου πήρε στη κουζίνα πάνω από 20 λεπτά εργασίας για τη σαλάτα με την προετοιμασία και τη μαγειρική βεβαίως να είναι κάποιες ώρες παραπάνω, προκειμένου απλά να μουσκέψουν τα ρεβίθια και να βράσουν φακές και μαυρομάτικα. Αλλά γενικώς ήταν μια εύκολη δουλειά να συνδυάσεις ένα τυρί, ένα αλλαντικό και να φτιάξεις μια σαλάτα που πιάνει τόπο ώστε να ταιριάζει στις “μεγάλες” Βέλγικες μοναστηριακές μπύρες της Grimbergen, την Blonde, την Blanche και την Double που είναι δεδομένες επιλογές στο τραπέζι μας.

Η στιγμή της GrimbergenΚατ’ αρχάς επέλεξα μια γραβιέρα Κρητική, 18μηνης ωρίμανσης με άπαιχτη γεύση, που δικαιολογούσε πλήρως τη φήμη της ως κορυφαία πρόταση της ελληνικής τυροκομίας. Σαν αλλαντικό διάλεξα την παραδοσιακή Τηνιακή χοιρινή λούζα του χασάπικου Μπόρας, που σε ψιλοκομμένες φέτες δίνει ένα σπάνιο μερακλίδικο μεζέ με εντάσεις, που ταίριαζαν απόλυτα στη γευστική πολυπλοκότητα των τριών Grimbergen που είχαμε να απολαύσουμε. Όσον αφορά στη σαλάτα με τα όσπρια, σας παραθέτω πιο κάτω τη συνταγή με ιδιαίτερα χαλαρό τρόπο καταγεγραμμένη, ώστε να ταιριάζει και με την περίσταση, μια και δεν είναι μια συνταγή όπου παίζει τόσο ρόλο η ακρίβεια, όσο η κεντρική ιδέα πάνω στην οποία καλείστε να κάνετε παραλλαγές.

mezes biras

Σαλάτα με ανάμεικτα όσπρια (για 4 άτομα)

100 γρ. Φακές
100 γρ. Μαυρομάτικα φασόλια
50 γρ. Ρεβύθια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. ψιλοκομμένος άνηθος
1 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
½ πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες
½ πιπεριά κέρατο κομμένη σε ροδέλες
½ καρότο τριμμένο
1 λεμόνι στυμμένο
50 ml. Μανιάτικο αγουρέλαιο Heri me Heri
1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή:

1. Μουσκεύετε τα ρεβίθια σε μπόλικο νερό για τουλάχιστον 3 ώρες. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε τα μουσκεμένα ρεβίθια μαζί με το νερό που μούσκεψαν και τα βράζετε για περίπου 1-1 ½ ώρα. Προσθέτετε λίγο αλάτι, όταν δοκιμάζοντας τα βρείτε σχετικά μαλακά και τα βγάζετε μετά από 10 λεπτά. Τα σουρώνετε σε τρεχούμενο νερό.
2. Βάζετε τις φακές σε κατσαρολάκι με νερό και λίγο αλάτι και τις βράζετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου μισή ώρα-40’ ανάλογα με τις φακές. Δοκιμάζετε να είναι σχετικά μαλακές πριν τις σουρώσετε σε τρεχούμενο νερό.
3. Βάζετε τα μαυρομάτικα φασόλια σε κατσαρολάκι με νερό και λίγο αλάτι και τα βράζετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40’-50’ μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Τα σουρώνετε σε τρεχούμενο νερό.
σαλάτα οσπρίων4. Συνδυάζετε σε μπολ όλα τα όσπρια και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύετε καλά, διορθώνετε σε αλάτι και χτυπάτε λαδολέμονο με τη μισή ποσότητα λεμονιού. Δοκιμάζετε να δείτε ότι είναι στη γεύση σας, συμπληρώνετε λεμόνι (ή και κρέμα μπαλσάμικο για να βοηθήσει τις εντάσεις) και σερβίρετε.

σαλάτα οσπρίων

Στο σερβίρισμα χρησιμοποιήσαμε πιάτα και μπολ από την σειρά ITHACA , KYTHERA & MEDITERRANEO της συλλογής MEDITERRANEAN BLUE της ΙΩΝΙΑ, με το χαρακτηριστικό μπλε αρχοντικό χρώμα που ως κοινό στοιχείο ανάμεσα στις σειρές, δημιουργεί τις δυνατότητες για mix & match.

Από το καταπληκτική ιστοσελίδα http://caruso.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *